Jak szybko popełniać błędy i wyciągać z nich właściwe wnioski?

Szybkość i ciągłe eksperymentowanie to 2 kluczowe przewagi startupu, które pozwalają Wam zmniejszyć dystans do firm, które jakiś czas już działają na rynku i mają mocniejszą niż Wy pozycję. By to dobitnie pokazać dziś będzie case-przykład i to w dodatku z branży mocno nieinternetwej. Było już o leanowym Bobby Burgerze więc dzisiaj pora na bezmięsnym Clover Food Lab, który jest świetnym wzorem na to jak można eksperymentując tanio stać się ekspertem wnowej branży.Clover Food Lab (http://www.cloverfoodlab.com/)  nie jest może duży (ma 9 foodtrucków i 4 restaurację ale był robiony zakładany przez chłopaków z MIT z dużym ciągotkami do analizowania wszystkiego co się da. Polecamy obejrzeć filmik, z którego dowiecie się:

  1. Jak udało im się stworzyć biznes, który nie tylko dostarcza szybko i tanio dania, ale również stara się dostarczać zdrową żywność, od lokalnych dostawców?
  2. Jak tanio testować różne elementy tradycyjnego biznesu?
  3. W jaki sposób można przetestować pewne rzeczy przed rzuceniem pracy na etat?
  4. Jak wypracowali receptury potraw?
  5. Jak uczyli się jak komunikować się z klientami?
  6. Dlaczego stworzyli własny system kasowy za 500 USD?
  7. Co musieli zmienić gdy przeszli z foodtrucków do restauracji?

Jeśli chcecie zobaczyć jak wyglądają foodtrucki Cover’a polecamy poniższy krótki filmik:

Z dalszych lektur przejrzyjcie oczywiście case BobbyBurgera, Salad Story, restauracji osiedlowej, Pizzaportal.pl, DaGrasso i Sprig. Warto też rzucić okiem na przykłady MVP dla restauracji i metodologię running lean i Lean Analytics. Jeśli chcesz zgłębić temat warto też przejrzeć poradnik o tym jak założyć restaurajcę metody badań rynkowych do restauracji (w szczególności storecheck)

P.s. Jeśli interesują Cię tematy restauracyjne polecamy nasz blog Smart Resto i fanpage